Gode ideer, Inspiration

Mine 5 Favoritter i haven

Jeg har gennem årene haft mange planter i haven. Jeg har udfordret mig selv de steder hvor jeg har boet -på min skygge altan i indre by, i min kolonihave og i mit parcelhus. Jeg har prøvet kræfter med en masse planter og gennem årene fundet mine 5 favoritter.

Det er en jungel af muligheder, når man skal vælge planter til haven. For nogle er det spændende – for andre er det nervepirrende. Det er bare så dyrt og irriterende når man får købt forkert og det har jeg gjort mange gange. Det gør jeg stadigvæk…

Men jeg har gennem årene fundet frem til mine favoritter, altså dem som jeg ikke kan undvære. Dem som fungere som “showstopper” når jeg holder åben have er det dem som folk lægger mærke til. De 5 skønne planter vil jeg rigtig gerne dele med Jer.

Queen of Sweden

Queen of Sweden

Rosen som bare bliver ved og ved med at stå i blomst. Den elsker at stå i sol og er ikke plaget af sygdom.

Jeg har 7 stk i min have og de er fantastiske. De står stadigvæk i blomst selv om det er oktober måned. Stilken på rosen er kraftig, den holder blomsterhovederne smukt på plads, så den er rigtig god til buketter.

Stolt kavaler

Stolt Kavaler Cosmos

Hvis man mangler en rigtig blomstrende busk i haven, så er denne sommerblomsten nem. Den trives meget hurtigt og er god til buketter. Den er nem til at få til at spire og hvis den står i god jord kan den blive til en busk som er over 1,5 meter høj. Når den er ved at være afblomstret tager man frøene, tørrer dem og så har man frø til næste år.

Denne sommerblomst er rigtig god til at sætte i et bed som ikke er tilvokset, som måske mangler lidt farve. Man kan også sætte den i en krukke. Jeg har en del forskellige farver af sommerblomsten i min have og de er alle skønne.

stjerneskærm

Stjerneskærm

Denne skønne staude giver en lethed i bedene rundt omkring i haven. Den findes i mange farver og jeg har 3 forskellige. Den er fantastisk i buketter sammen med rosen Queen of Sweden.

Hosta

Hosta

Denne staude er god til at skjule jorden i bedene og giver et frodigt udseende. Jeg har i mange år tabt mit hjerte til denne staude da den står flot hele sommeren. Det eneste man skal være opmærksom på er at sneglene i haven spiser gerne af bladene. Men det kan man undgå ved at forebygge f.eks ved at udrydde sneglene eller sætte sneglehegn op omkring bedet.

Stauden står til venstre i bedet på billedet og den findes i mange grønne og gule nuancer, med stribede eller ensfarvede blade. Den findes i mini, mellem og stor udgave. De er alle skønne på deres måde.

Den spiselige have

Den spiselige have

En ting som jeg syntes er magisk ved en have, er når man kan producerer mad i den. Gennem årene har jeg haft æbler, krydderurter, tomater, agurker, chili, hvidløg, jordskokker, rabarber, kartofler, æg, salat og mange andre madvarer. Det er en af de skønneste oplevelser!

Det behøves ikke at blive ekstremt, som mange måske vil mene det er i min have. Mindre kan også gøre det, nemlig et krydderurtebed i et højbed. – Eller en mini tomat plante i en krukke. – Eller rabarber i staudebedet. Det er bare fantasien der sætter en grænse…

Det var mine 5 favoritter – hvilke er dine?