Lørdagsinterview med Mads fra TagTomat
Jeg kommer til at tænke på Storm P. når jeg snakker med Mads Boserup Lauritsen– sådan har jeg altid haft det. Han har en af de mest krøllede hjerner, som jeg kender. Han er vanvittig god til at se det mulige i det umulige. Det er så inspirerende! For hvem filan tænker på at lave en taghave på et skraldeskur midt på Nørrebro i København? Eller overvejer at holde høns i baggården?
Det har Mads gjort – endda med succes!
Mads er Arkitekt, bybonde og har selv opstartet firmaet TagTomat. Jeg er utrolig glad for at han har taget sig tid til at dele sine tanker lige her. For han har faktisk lige nu travlt med at etablere sig i nye lokaler – hvor man kan købe frøbomber, køkkenkasser, svampebokse og andet grønt lir.
Interview med Mads Boserup Lauritsen
Hvornår startede din interesse for at dyrke noget grønt?
Det var tilbage i mine bedsteforældres sommerhus på Langeland. De havde et gammel bindingsværkshus, som jeg tilbragte de fleste af mine sommerferier som barn i.
Jeg husker også min farmors hjemmelavede rabarbergrød.
Det var ihvertfald som barn på Fyn.
Du har en skøn krøllet og ikke mindst kreativ hjerne, men hvad driver egentlig din passion?
Lyst.
Det at jeg ikke kan lade være med at finde på skøre tiltag. Jeg har altid bygget huler, snittet ting af gammelt træ fra min farfars lade osv. Han sagde altid at man ikke skal smide noget ud, for man ved aldrig om man får brug for lige præcis den her skrue, for at kunne reparere noget om fem år.
Så det at kunne se muligheder i skrammel, have lyst til at reparere og finde på nye sammensætninger er det som driver mig.
Hvordan fik du ideen til at lave firmaet TagTomat?
Det hele startede med 5 hjemmelavede selvvandende plantekasser på taget af skraldeskuret i vores baggård i 2011.
Jeg kunne ikke få en kolonihave, og jeg satte så bare plantekasserne op uden at spørge om lov.
Jeg fik senere tilgivelse – tilladelse fra gårdlauget. I 2012 blev det til 35 plantekasser, fordi vi havde nogle materialer til overs fra en frivillige plantekasseworkshop, som jeg afholdt for kvarterets beboere, betalt af det som hedder “Nørrebro Lokaludvalg”.
I løbet af 2012 og 2013 var der flere og flere, som spurgte om jeg ikke kunne hjælpe dem med at lave grønne fællesskaber.
Så derfra – til at starte et firma, var der ikke så langt.
Så firmaet startede vel i vores baggård, og herefter i et værksted på 60m2 et par kilometer væk. Jeg har altid lavet mange projekter, været formand i diverse foreninger og den energi jeg tidligere har brugt på frivilligt arbejde, er nu kanaliseret ned i firmaet.
Taghaven på Nørrebro var med til at give TagTomat opmærksomhed – men hvad var den største udfordring?
Den største udfordring har egentlig været at jeg skulle lære/acceptere at ikke alle vil være med til at dyrke grønt.
Ikke kun fordi folk har travlt på arbejde, men fordi havearbejde ikke fanger alle.
Stort set alle synes det er flot med blomster osv. og de fleste hepper også på taghaven og på de aktiviter vi laver med børnene.
Men der er da et par stykker som ryster lidt på hovedet og synes vi er lidt skøre.
Det er vi måske også, men havde det ikke været for taghaven, havde jeg ikke haft adgang til en have og det fællesskab det giver. Uden tag ingen TagTomat, og det ville jo være en skam…
Hvordan er det at have høns i baggården?
Vi er pt. 7 familier som skiftes til at passe hønsene en dag om ugen. Dem som passer hønsene får æggene, og fodret betales af vores gårdlaug. Der har ikke været nogen klager over larm, og så længe man ikke har en hane, så er det kun hyggeligt.
Vores hønsegård er rottesikret med hegn 30cm ned i jorden og der har aldrig været problemer med at de kom ind hønsegården. Vi har en video med en rotte som prøver ihærdigt, men den måtte give op…
Det giver i øvrigt rigtigt mange snakke “over hækken”, når alle beboere i gården er henne at hilse på de seks høns.
Bor du i lejlighed eller hus og dyrker du selv grøntsager gennem sæsonen?
Vi bor i en fire værelses lejlighed på Nørrebro. Jeg bor sammen med min kone og vores børn på 4 og 6 år. Vi har boet her i cirka 10 år og de sidste 6 år har jeg dyrket grønt på taget og i baggårdens højbede.
Vi dyrker mest salater, bønner og krydderurter, udover de forskellige tomater vi prøver hvert år.
Jeg er henover denne vinter begyndt at dyrke østershatte. Det er nyt for mig og det føles næsten som at være barn igen. Det er der så også kommet et par nye produkter ud af og vi tester pt. om vi kan lave Svampeposer, så folk kan dyrke østershatte i deres eget kaffegrums.
Hvor finder du selv din inspiration?
I Science fiction og eventyrfilm!
Eller når jeg læser om spændende forretningsfolk/Firmaer såsom: LEGO, Jysk, Claus Meyer, IKEA, og ikke mindst i Praktisk Økologisk medlemsblad.
Jeg får også inspiration på havesiden Havenyt.dk, hvor man kan finde svar på alle spørgsmål vedrørende økologisk havedyrkning.
Hvad driver din lyst til at udvikle spændende produkter til byerne, baggårdene og til vindueskarmene?
At vi får så meget positivt feedback.
At jeg får lov til at indrette fællesskaber med andre, og at vi kan se at den glæde som vores kunder og samarbejdspartnere har – er så umiddelbar og oprigtig.
Som en jysk landmand sagde til mig for nyligt da vi var til FoodExpo i Herning. “Det er genialt det der”. Han hentydede til at vi formår at få 99 kr. for en liter halm podet med mycelium fra østershatte. Og det, at jeg har formået at skabe en virksomhed, som kan få en vestjysk bonde til at bruge ordet “genialt”, gør mig stolt.
Det giver mig blod på tanden, til blot at udvikle mere og mere.
Det er jo taknemmeligt når man arbejder med blomster og fællesskaber at få gode historier, så det er svært at sige hvad det lige præcist er konkret som driver værket.
Hvad går du lige nu og drømmer om at udvikle?
Et forum på vores hjemmeside hvor vores følgere, kunder og andre ildsjæle kan hjælpe hinanden med ideer og problemer. På den måde kan vi sammen skabe mere viden, som bliver frit tilgængeligt for alle.
Lige nu går vi og indretter nyt showroom som åbner den 20. april 2018 på Jagtvej 59, og vi er ved at finde på en masse nye svampedyrkningsprodukter.
Jeg drømmer også om at vi kan blive endnu mere “Open Source”, og at flere og flere bidrager til at vi får skabt bedre fællesskaber på tværs af land og by.
Hvis man gerne selv vil gå igang med at dyrke grøntsager i sin have – hvor skal man starte?
I det små.
Start hellere med to eller tre højbede på 1×1 meter end at omlægge hele haven.
Grøntsager har det bedst med direkte jordkontakt, så er du så heldig at have en have, så vil jeg da råde dig til at bruge den mest solrige plet til at dyrke grøntsager.
Eller måske den næstmest solrige plet – hvis du godt kan lide at slappe af i en stol i solen.
Man kan selvfølgelig også snyde, som vi gør, ved at bruge selvvandende plantekasser.
Der ligger faktisk en opskrift på vores hjemmeside, som man frit kan bruge hvis du vil lave dem selv.
Tak Mads for din inspiration – jeg er så spændt på hvad fremtiden bringer for TagTomat. Bliv ved med at udvikle! Knus Maria
Du finder i øvrigt TagTomat lige her.
Vil du med til åbningsreceptionen på Jagtvej 59 i København N.? Så følg linket her
Forresten opskriften på den selvvandende plantekasse finder du lige her.
Dejlig inspiration – elsker fortællinger om, at en lille skør tanke kan udvikle sig til noget stort. Det giver andre mod til at kaste sig ud i Storm P projekter :0)