Haverejser

Lørdagsinterview – med Tante Grøn

Tante Grøn – er en kvinde som mange kender af omtale. Hun er et passioneret menneske og lever en stor del af sit liv i sin have. Altså når hun ikke lige skriver bøger eller er på Instagram hvor hun har over 26.000 følgere. Hun vandt i øvrigt også en adward for årets grønne profil og for den bedste havebog på Cph Garden 2017.

Hvem har tænkt det vil være en oplevelse at have duer i sin have?

Det har Tante Grøn!

Hun er en god haveven, derfor har vi sat os ned og snakket om passion, duer, roser og andre skønne have-relaterede emner.  Jeg er rigtig glad for at Tante Grøn har valgt at dele sine tanker sammen med mig lige her.

 

Interview med Tante Grøn

 

 

Tante Grøn – hvordan er dette skønne navn opstået?

Det opstod da jeg som barn elskede de bøger, som hedder ”Tante Grøn- Tante Brun og Tante Lilla”.

Jeg lånte dem igen og igen på biblioteket. Da jeg skulle finde på et pseudonym, i forbindelse med at jeg skrev på de haverelaterede sociale medier, lå navnet Tante Grøn jo lige til højrebenet.

Navnet Tante Grøn har hængt ved lige siden, selvom folk nu også er bekendte med mit rigtige navn som faktisk er Jytte Aggerholm Justesen.

 

Hvad driver egentlig din passion?

Jeg har elsket blomster siden jeg var helt lille.

Mine første erindringer handler om haven, blomster og botaniske oplevelser i naturen. Jeg plejer at sige, at jeg er født med nektar i blodet. Så min passion er først og fremmest drevet af min store kærlighed til blomster, have og naturen.

Jeg skal helst dyrke det kreative så meget som muligt. Så har jeg det bedst. Det er en trang, en drift og et behov. Jeg dyrker have både i medgang og i modgang.

Når livet har været rigtig svært, har haven været det sted, hvor jeg kunne hele, glemme, bearbejde og finde nyt håb.

 

 

 

Hvordan bruger du din have året rundt?

Der er som regel mange gøremål i haven og i husene i haven året rundt. Er der lukket totalt ned for havearbejdet på grund af sne og frost, går jeg i gang med at pynte haven op til jul eller påske. På den måde bruger jeg stadig haverummet, – blot på en anden måde.

Haven har vidt forskellige udtryk alt efter, hvilken sæson vi befinder os i. I foråret er det forårsløg, der spiller den altoverskyggende hovedrolle. Senere tager stauder, buske og roser over. Jeg er meget glad for de forskellige skift i haven.

Haven ændrer hele tiden karakter, og der er hele tiden noget nyt at glæde sig til. Det er vigtigt, at der hele tiden står nye planter klar i kulissen, til at overtage hovedrollen, når andre takker af.

 

Du udvikler jeres dejlige have løbende, hvad er dit seneste projekt i haven?

Det seneste projekt er et afslapningssted.

Sidste år fik vi bygget et havehus med en tilhørende terrasse og en lillebitte have til. Det er et sted, hvor vi skal lære at slappe af, og hvor vi kan samle mange gæster omkring et langt forsamlinghusbord. Der skal også være tid til hygge, ild i den udendørs pejs og et stykke lækkert kød på grillen.

Det er nødvendigt med overdækkede uderum, med de våde somre vi efterhånden har i Danmark.

 

 

 

Har du et favorit område i din have?

Det afhænger helt af årstiden.

Nogle steder holder jeg mest af i foråret, andre i højsommeren og andre igen i sensommeren.

Højdepunkter for mig, er når frugtbakken danner et helt gult tæppe af de tusindvis af narcisser, som blomstrer der.

Når alle frugttræerne blomstrer og udsender de sarte skønne dufte.

Pæontiden.

Syrentiden.

Roserne er et helt kapitel for sig selv.

De høje stauder i sensommerens næsten jungleagtige blomsterbede, har også en stor skønhedsværdi for mig.

 

Har du nogle favorit planter i din have?

Jeg er generelt utroligt glad for stauder, roser, forårsløg og syrener.

Jeg har også vilde planter fra grøftekanten i haven. De giver den lette, vilde og uformelle stemning, som jeg holder så meget af.

Skærmblomster og spir er også skønne! Når det lykkes mig at få lavet et flot plantematch er lykken gjort.

Man kan vel egentlig sige, at det er kombinationen af favoritplanter, som glæder mig allermest.

 

 

Har du mon en favoritrose?

Jeg har mange favoritter. Men jeg er meget meget glad for Munstead Wood og Alchymist. Generelt kan man sige, at jeg holder utroligt meget af Austinroser. De historiske har også en stor plads i mit hjerte.

En rose skal dufte. Det er en del af glæden og oplevelsen.

Jeg er rigtig glad for slyngroser. Jeg elsker det vilde, frodige og uhøjtidelige look de giver. Roser får jeg aldrig nok af. De skal helst kravle op og ned af alting. Jeg elsker når de danner tag og skaber rum.

 

Har du stadigvæk duer i haven?

Ja, vi har stadigvæk hvide duer. Racen er tumlinger, som har nogle helt specielle flyveegenskaber. De kan nærmest slå både kolbøtter, flikflak og de er rene luftakrobater.

De giver så meget stemning og liv til haven. De tilfører poesi. De er meget tillidsfulde og nysgerrige. De følger nøje med i, hvad vi går og laver i haven. Vi har stor glæde af, at være omgivet af dem. De bader i deres lille badebassin. De tager solbad.

De er i det hele taget ganske muntre små væsener, som vi nyder at dele haven med.

 

Hvor får du din inspiration fra?

Helt fra starten var det især fra Haven i Hune og Claus Dalby.

Lidenskaben greb mere og mere om sig, og så søgte jeg til udlandet efter mere viden og inspiration. Jeg får meget inspiration fra engelske havebøger, haveprogrammer og amerikanske Tasha Tudor.

Instagram er i øjeblikket den allerstørste inspirationskilde. Det er en sand guldgrube af inspiration fra de dygtigste havefolk over hele verden.

 

 

Har du nogle gode råd til dem der ønsker at gå igang med sin have og få et smukt blomsterhav?

Det sværeste er nok, at få overtalt sin mand!

Det er ofte kvinder, som gerne vil have en masse blomster i stedet for græsplæne. Af en eller anden grund har mænd et ret tæt forhold til deres græsplæner! Men når så overtalelses-processen er overstået, så er det bare at gå i gang med skovl og spade.

Start med at markere, hvor hvor stiforløb og bede skal være med en spraydåse, bambuspinde, snore eller lign.

Eller køb min seneste bog ”Cottagehave –Tante Grøns Haveunivers”, hvor jeg detajleret beskriver, hvordan man griber det an, at skabe en cottageinspireret have helt fra bunden.

 

 

Tak Tante Grøn for din inspiration! Det er fortsat skønt at følge dig og din have – knus

 

Du finder i øvrigt Tante Grøns univers på hendes Instagram konto lige HER

Tak for lån af billederne – Fotograf Susan og Jesper Durup.