Efterår i haven

Septembers to-do liste

Annonce samarbejde med FISKARS

Haven er virkelig smuk lige nu – jeg elsker efterårets stille forfald. Havens stauder, roser og træer trækker sig tilbage. Der er dog stadigvæk nogle ting der kan gøres i haven, dog i et roligere tempo end i fx. juni måned. Jeg nyder selv for tiden at hente æg ved vores skønne høns, lækre tomater fra orangeriet eller at plukke æbler i haven.

Det er stadigvæk en fantastisk følelse at hente mad i haven. Hvis i overvejer at få frugttræer, køkkenhave eller høns – kan jeg kun sige, spring ud i det! Det er nemlig skønt at gå ud i sin egen have og hente mad. Jeg kommer i hvert fald altid ind med et stort smil på læben.

Men lige nu er der ikke travlt i haven. Det er nu man kan nyde.

Nyde langsommeligheden i haven. Jeg selv trækker gerne i striktrøjen og bevæger mig gennem haven. Slår mig ned på en bænk hvor der er læ, eller i orangeriet. På den måde får jeg set haven på en ny måde og nye ideer opstår. Ja jeg har fået en ny ide og den skal leves ud inden maj 2020. Heldigvis er det ikke en kostbar ændring i haven, jeg skriver mere om det i et andet blogindlæg.

 

Faktisk skal alt i haven ikke klippes ned når det bliver efterår. Jeg ved at nogle vælger at den skal står bar og fin til næste år, men det er faktisk slet ikke nødvendigt ( eller for den sags skyld godt). Havens insekter, vinbjergssnegle og ikke mindst pindsvine har ingen steder at gå hen. Ja, hvis der kommer en hård vinter, så er der heller ingen beskyttelse af stauderne. Derfor lader vi meget af det stå. En god have er nemlig en vild have i mine øjne.

En af min favorit opgaver i september er at ligge tulipan og Allium løg. Jeg køber hvert år cirka 200 løg og ligger dem i et område i haven. Jeg burde nok købe 1000 løg hvert år, men man er jo nød til at stoppe et sted.

 

 

Haveredskaberne får også den store tur inden vinteren kommer – de rengøres, (de holder i flere år hvis man husker det). Al jord der sidder fast på spaden vaskes væk. Jeg tørrer også mine havesakse godt af. De er nemlig mit vigtigste redskab i haven. Forresten – jeg har lige anskaffet mig et sæt gule sakse, for så er der en chance for at jeg kan finde dem, når jeg IGEN får lagt dem mellem jord og planter. Hold op jeg har mistet alt for mange gennem tiden!

Jeg har lige kikket vores mange haveredskaber igennem og opdagede at de fleste af vores haveredskaber faktisk er fra Fiskars. Det er egentlig ikke så mærkeligt, da det er et gammelt firma. De har lige fejret 370 års fødselsdag i år og er fortsat optaget af at udvikle gode haveredskaber til os forbrugere.

 

 

Nå men tilbage til min to-do liste.

 

Min september to-do liste

 

  • Gå en tur i haven og nyd den!

 

  • Kaffe ved havedammen – måske burde man lave en optælling af fiskene? Hvormange har mon overlevet sæsonen eller er de blevet flere (man har vel lov at håbe)?

 

  • Tulipanløg graves ned i bedene. Jeg graver dem ikke ned i en klynge, men mere tilfældigt ned, så jeg får det vilde look som der er i naturen.

 

  • Krukker i haven tømmes for sommerblomster og rengøres. Enkelte bliver tilplantet igen med smukke Asters.

 

  • Havens bede renses for det værste ukrudt.

 

  • Tagrenderne renses på orangeriet.

 

  • Stauder flyttes eller deles. Det er forresten nu det er rigtig godt at dele sine stauder og eventuelt bytte stauder med sine venner og familie. De elsker det!

 

  • Havens redskaber rengøres, for så holder de længere.

 

  • Havebøgerne tages frem, måske man kan finde ny inspiration til et kommende projekt?

 

Hvad er der på din to-do liste?

 

Klem Maria