Lørdagsinterview med Persille Ingerslev
Der er SÅ mange spændende have interesserede mennesker i Danmark! Min grønne ven Persille Ingerslev er en af dem, som sparker r..! Hun vender alt på hovedet og tænker ud af boxen. Hvem havde set at man kunne dyrke en mindre “køkkenhave” i sit køkken i en lejlighed på Frederiksberg?
Persille kan.
Persille er forfatter til bogen “Om”, hun holder foredrag og så blogger hun. Hun dyrker og gendyrker grøntsager i lejligheden og i sin gårdhave. Jeg er så glad for at hun vil dele lidt ud af sine historie og passion lige her.
Interview med Persille Ingerslev
Hvad fik dig til at blive optaget af at dyrke grøntsager i dit køkken?
Mit udgangspunkt er angst, stress og depression.
For 14 år siden var jeg indlagt med en depression, og selvom jeg fik det bedre, kunne jeg stadig ikke finde min vej i livet. Det endte med at kommunen tilbød mig at komme i en terapihave, hvilket jeg takkede nej til.
Jeg tænkte, at sådan en kunne jeg lave selv.
Så det gjorde jeg.
Hvad er den største udfordring når man dyrker grønt i sin lejlighed?
Min lejlighed er øst og vest-vendt. Det vil sige at det er en stor udfordring at der ikke er et enormt lysindfald.
Den største udfordring (for mig) er vintermånederne. Den tid, hvor det kun er meget lidt man kan dyrke og alt vokser vældigt langsomt.
Om vinteren dyrker jeg mest sprogblomster og mine politiske holdninger.
Hvordan bruger du dit køkken?
Jeg bruger mit køkken til at dyrke i hele året. Der er altid gendyrk at finde, da vi lever i en verden hvor man året rundt kan købe grøntsager i supermarkedet, som man kan gendyrke.
Dyrker man ting fra frø, er man nødt til at følge årstiderne og vente med at så til foråret er kommet igang, men med gendyrk kan man plante hele året rundt.
Eksempelvis rødbede, hvidløgspurløg, stumpen af et spidskål, ingefær osv.
Gendyrkede afgrøder vokser langsommere i vinterhalvåret, men de kan leve og vokse og det er en stor glæde mig mig.
Hvilken grøntsag gendyrkede du – som din første?
Gendyrk startede for mig med at sætte rødderne af forårsløg i vand.
De rådnede.
Jeg prøvede igen og endnu en gang endte det i råd. Men så satte jeg dem i jord og SÅ åbnede gendyrk-verdenen sig for mig.
Jeg synes helt klart at forårsløg er den nemmeste afgrøde at gendyrke. Det er bare at stikke stumperne med rødder ned i en urtepotte og så klarer de resten selv.
I sommerhalvåret kan forårsløg være fuldt udvoksede på lidt over en uge. Så kan man klippe dem ned, bruge løgtoppene i madlavningen – og så vokser de sørme ud endnu en gang.
Du har omtalt dit køkken som “Det lykkelige køkken” – hvad mener du med det?
Det Lykkelige Køkken er mit hjems hjerte.
Det er der, livet giver mening og man kan sidde og snakke både dagen og natten væk.
Det er i køkkenet vi får næring, både til vores kroppe og vores sind.
Det er i køkkenet – jeg har min køkkenhave.
Derfor er det “Det Lykkelige Køkken”.
Hvor finder du selv inspiration?
Hvad angår gendyrk, har jeg været nødt til at inspirere mig selv.
Den info jeg kan finde på nettet, er som regel en opreklameret og amerikaniseret udgave, som ikke holder stik med virkeligheden.
Jeg har været nødt til at starte på bar bund og prøve mig frem.
Jeg tænker at jeg nok kommer til at skrive en bog om gendyrk, for jeg synes det ville være en skam hvis ikke den viden blev tilgængelig for folk.
Jeg har dog en hel del sider på facebook jeg følger, som jeg lader mig inspirere af hvad angår generel dyrkning af ting. F.eks. “Grow, forage, cook, ferment”.
Er der noget nyt du vil afprøve i denne sæson?
I denne sæson vil jeg gendyrke broccoli. Det har jeg gjort før med succes, men denne gang vil jeg sætte planten ned i min gård, så den kan blive bestøvet og jeg kan få dejligt mange frø til videre såning – og til værtindegaver.
Jeg elsker at kunne give en frø-gave. Det er en måde hvorpå man kan ære fremtiden, synes jeg.
Du har udgivet din første biografiske roman “Om” – hvorfor den titel?
“Om” hedder Om, fordi den behandler en hel masse emner, men også fordi den opfordrer til:
at gøre ting om
den opfordrer til at se sig om
tænke sig om
den handler om at dratte om
og at holde om.
Jeg vidste ikke, at jeg skrev på en bog, til at begynde med.
Den kom ud gennem mine fingerspidser lidt efter lidt, og pludselig indså jeg, at jeg stod med materiale til en bog.
Det har været en fantastisk oplevelse at udkomme som forfatter, det var en af mine største drømme i livet, så jeg er både stolt og tilfreds.
Har du nogle tips du vil dele med andre som ønsker at gå igang i deres eget køkken?
Start i det små. Bare et par urtepotter eller tre.
Der er tid nok til at blive bidt af at dyrke og gendyrke og det er bedre at du starter på en overskuelig måde, end med at dyrke i 75 potter i hele dit køkken.
Tag det lidt ad gangen, stille og roligt.
Tak Persille – for din inspiration. Det bliver fantastisk at følge dig på din grønne rejse Knus!
Du finder i øvrigt Persilles vidunderlige univers på hendes facebookside lige her
Dejligt interview med fantastiske Persille. Hun og hendes lige så fantastiske mand har vi de sidste par år haft på weekend i løbet af sommeren i vores sommerhus. Vi kender hinanden fra Cafe Intime på Frederiksberg, hvor vi alle kommer jævnligt. Det er så givende og inspirerende med deres besøg – og der bliver i den grad talt haverelaterede emner plus meget andet. Persille er ekseptionel til at sætte nogle tanker igang hos een
Hej Leif
Ja, det er så skønt når man bliver udfordret og ikke mindst inspireret.
Netop derfor måtte jeg bare have Persille til at stille op til et lille interview, for det der det hun kan.
Jeg håber bestemt at du bliver hængende her på bloggen de næste lørdage, for der er flere skønne finurlige mennesker som har stillet op til interviews.
Kram Maria