Den spiselige have, Udstyr

En ny måde at vande tomater

Tomaterne trives, sammen med agurker og chili – men hold op hvor skal man vande meget. Det er en spændende tid lige nu i orangeriet, da der er kommet frugter på de fleste planter, som jeg såede tidligere i foråret. Der er mange måder at vande på, de skal have vand for at udvikle sig rigtigt – endda meget vand.

kapilærkasser

En del af dem står i kapilærkasser, som jævnlig fyldes op med vand og gødning. Det fungerer godt, men smukke er de ikke. Derfor har vi gemt dem af vejen bag sort beklædning. Planterne passer sig selv, faktisk så meget – at man kun behøves at kikke til dem hver 3. dag. Der skal de nippes og bindes op.

tomater_i_spande

Jeg har også en del tomater og chili i sorte arbejdsspande, som er gravet ned i jorden. De bliver vandet hver aften. Det er en måde der kræver lidt mere. Systemet er bygget op med 2 spande, den inderste spand har fået fjernet bunden og den yderste spand har huller i. Man sætter spandene sammen og planter tomaten i den inderste. Vandet siver langsomt væk fra spanden, og man får ikke overvandet planten på den måde. Men det kræver man vander hver aften.

Jeg har også en del små krukketomater, som er busktomater. De kræver ingen opbinding og står i krukker rundt omkring. Dem vander jeg hver dag, det kræver kun en lille vandkande og er en del af turen rundt i haven om aftenen – som de fleste af os have-entusiaster kender.

vandings ring

I foråret fik jeg lavet alt for mange planter… 2 overskydende planter har jeg endda overvejet at give som foder til hønsene. Men nu er de plantet i højbedene sammen med køkkenhaven. Udfordringen har været at højbede nemt udtørre og det kan tomater ikke lide.

Et produkt jeg er faldet over til mine “problem tomater” er de her plante-ringe, som man kan bruge i plantesække, krukker og i højbede. Plante-ringen er placeret omkring tomaten, når den plantes. Man putter vand i ringen, som stille og roligt siver ned i jorden. På den måde behøves man ikke at vande hver dag. Jorden optager vandet bedre når vandet langsomt siver. Tomaten er en Chio Chio San busktomat, som ikke fylder meget i højden, så den kan sagtens stå i højbedene. Nu ser jeg frem til at kunne høste endnu flere tomater! Blev du nysgerrig, kan de købes HER

højbede

Det er lige nu en fantastisk tid i haven – N Y D det!