Mit orangeri gøres klar til vinteren
Det har været en fantastisk sæson i mit orangeri – men nu er den slut. Jeg har nydt de sidste dage, hvor der har stået chiliplanter i mit orangeri, for det giver en skøn stemning med planter i huset. Om aftenen når mørket falder på, er der en dejlig stemning i huset.
Men idag skulle det slutte – de sidste chilifrugter blev høstet og alle planterne røg i vores kompost. Jeg er vild med tanken om at man kan lave sin egen jord…
Rigtig mange har spurgt til vores 2,5 m. høje chilitræer. De er sået i år og startet op inde i vores villa. Der har de fået vand og undervarme fra starten af. Det er rigtig nemt at så chilifrø og derfor overvintre jeg dem ikke. Så de er (sammen med de andre chiliplanter) røget i vores kompost.
Jeg kan godt lide at så frø og følge hele den skønne proces det er, når et frø bliver til en plante. I foråret er det ekstra hyggeligt når man ser frøene poppe op, da det giver liv og glæde.
Det kom som en overraskelse at der var så mange chilifrugter på de sidste planter i orangeriet, så nu skal der syltes og grilles – sikke en fest! Heldigvis findes der utallige spændende opskrifter og vores favoritopskrifter findes HER. Chilifrugterne har varierende styrke, smag og farver!
Orangeriet er ved at tage form til et hyggested, men først skal det vaskes ned. Det tager flere dage. Det er hårdt, med jeg ved det bliver godt og det er faktisk en nødvendighed. Der er meget beskidt efter de planter, der har stået gennem hele sæsonen i orangeriet. Jeg glæder mig meget til det næste kapitel kan starte, nemlig VINTER HYGGE!
Der skal dælme hygges igennem med kogler, ild i pejsen og kaffe…
Hejsan Maria, Vilket underbart orangeri, och vilken chili-skörd. 😀 Om du vill kan du maila mig på min.eden[a]hotmail.com om du vill ta första turen med @gardenbloggers 🙂 Det skulle vara skoj!! Kram Nina
Hej Nina
Tak for dine søde ord.
Jeg kikker på din Instagram side – så finder vi på noget sammen.
Hilsen Maria
Hvor ser der skøntog farverigt ud med alle de chilier på bordet.
Jeg overvejer nogle gange at så chili, fordi de er så flotte, men ingen af os spiser chili, så det bliver ikke rigtig til noget.
Hej Esther
Har du mon prøvet syltet chili eller Turds?
De fleste af mine gæster kan godt lide chili når de får det på den måde.
Ikke a la Chili-Klaus – rå.
Tak for de pæne ord iøvrigt!
Hilsen Maria
Så skøntJeg har selv i år fået to drivhuse som bliver brugt som orangeri… her spises hygges og vi har dyrket tomater og agurkerMEN jeg vil jo gerne fortsætte m at nyde det her i vintermånederne … Kan I hjælpe mig… glas porcelæn mm som jeg har stående i drivhusene kan de tåle frost som der nok vil komme? Go aften Bonnie
Hej Bonnie
Det er virkelig et godt og relevant spørgsmål!
Det kommer meget an på om drivhuset/orangeriet er tæt, for hvis der kommer for meget vand på dine ting så bliver de skadet. Eksempelvis ved fyge-sne.
Men hvis drivhuset er tæt, kan der opstå dug i huset og det giver også risiko for at dine ting bliver skadet hvis der opstår hård frost efterfølgende. Så mit råd er at du skal pakke dit porcelæn væk.
Idag sneer det, så det er godt at tænke på at få lukket drivhusene ned. Jeg bruger et af mine sidehuse til opbevaring af krukker, jeg må dog indrømme jeg ikke har fået sat alle mine krukker der ind endnu!
Hilsen Maria
Dette er en prøve. jeg skal lige se, om jeg kan finde ud af a få en kommentar sendt frem. jd
Hej Jytte
Den gik igennem – velkommen til bloggen!
Hilsen Maria
flot chilihøst 🙂 🙂 – men jeg lader nu lige vinterhyggen liggende på hylden endnu, jeg har lige en del projekter i haven endnu som jeg gerne vil have færdiggjort INDEN vinterhyggen 😉
Hej Tim
Tak!
Der er altid projekter i haven, det er det som er så udfordrende.
Orangeriet kalder på ro og pauser – det er SÅ sundt.
Håber du ikke får for mange projekter igang.
Hilsen Maria
Sikke en flot bordløber, som det hed i gamle dage.
Hej Marie
Guuud, det havde jeg ikke tænkt på! Ha ha ja det er det da.
Hilsen Maria
Det er godt nok en masse chili. De har altså også haft det skønneste hus at bo i.
Selv om det er et stort arbejde at vaske ned så er det også skønt bagefter.
God arbejdslyst fra Linda
Hej Linda
Det er SÅ skønt bagefter, når man kan sidde i orangeriet og nyde en stille stund.
Hilsen Maria
Ih, jeg drømmer sådan om et glashus når jeg ser dit, Maria! Dine billeder er så inspirerende. Vi spiser ikke ret meget chilli her, men jeg får alligevel lyst til at dyrke dem fordi de er så pæne 🙂
Hej Nana
Godt du kan bruge lidt inspiration. Du er meget velkommen til at kikke forbi når jeg holder åben have i sommeren 2017.
Chili smager fantastisk når man sylter dem eller laver Turds, så smager de ikke kun “stærk” men smager lækkert.
Så jeg kan klart anbefale dig at gå i kast med en enkel plante.
Hilsen Maria
Hej Maria, ja sikke en pæn omgang chili, det kunne sikkert også blive til en ordentlig grydefuld. Måske en ide til næste år, chili con carne for hele kvarteret.
Jeg kan godt forstå du glæder til til vinteren i orangeriet, så vidt jeg huster er der både ovn, termoruder og termotag, det er et rent overlevelseshus for mennesker og planter. Glæder mig til at se billeder af din indretning.
Venligst
Henrik
Hej Henrik
Heldigvis kan chili fryses, så vi skal nok få brugt det hele – men alligevel tak for chili con carne ideen!
Du kan tro jeg glæder over at kunne bruge orangeriet året rundt, det kræver lidt arbejde, men det er det hele værd.
Jeg skal nok vise billeder af vinter glashuset, når jeg kommer så langt.
Hilsen Maria