Efterår i haven

Når september kalder: 5 tips til haven

Annoncesamarbejde med Fiskars.

 

Efteråret er lige om hjørnet og haven skal klargøres. Der er mange ting man bør gøre for at gøre haven og drivhuset klar til at vinteren kommer. Det er også NU det er nemmest at få lavet tingene, da der jo ikke er koldt udenfor endnu. Heldigvis er der stadigvæk skønne dage med sol i haven.

Derfor har jeg allerede trukket i gummistøvlerne og begyndt efterårsforberedelserne. Der er mange ting man bør gøre nu, men her er de 5 opgaver som jeg prioriterer højst på min to do liste.

 

5 tips til klargøring af haven

 

  • Krukkerne på terrassen tømmes for sommerblomster, da de jo er færdige for i år og bare skal i komposten. Det overskydende jord spredes ud i havens bede. Har du lyst og overskud – så sus ned på den lokale planteskole for at finde skønne planter fx. krukke Chrysanthemum eller Knoplyng som du kan plante i dine krukker. Jeg har allerede været afsted,  fik købt nogle lækre planter som desværre blev anbragt i en bil der lige var støvsuget og rengjort indvendigt… Ups!

 

  • Fliserne på terrassen rengøres. Fugerne rengøres med en lille fugebørste som netop lige går ind i fugerne, den er stiv og derfor løsriver den meget nemt mos, ukrudt og andet skidt der sidder fast. Den jeg anvender i haven hedder Classic fugebørste og sidder på et langt skaft så man ikke skal bukke sig ned. Halleluja – det betyder noget!

 

 

  • Buske i haven klippes ned. Der er virkelig meget der skal trimmes i min have, da jeg elsker at planterne står meget tæt. Men det betyder også at der er meget der skal klippes ned hvert efterår. Det skal med andre ord styres ellers bliver det for vildt. Jeg prioriterer at mine Buksbom klippes i form, for så de er pæne gennem hele vinteren. Mine sommerfuglebuske trimmes med PowerGear grensaks fordi den er speciel udviklet til at give mere kraft end man selv har. Det betyder noget når man ikke er stærk.

 

  • Alle tagrender renses! Både dem der sidder på orangeriet og ikke mindst på huset. Det er blevet rigtig nemt for jeg har fundet en QuikFit tagrenderenser, som klikkes på en teleskopstang. Det gør opgaven meget nemmere.

 

  • Havens bede trimmes og ryddes for sommerblomster og visne grene. Det er også på denne tid jeg plejer faktisk at stoppe op og tænke; har bedet fungeret? Eller skal der laves om på noget i bedet, fx. skal nogle stauder flyttes og nye indkøbes? Her plejer svaret at være ja, da jeg elsker forandring og ikke mindst nye planter!

 

 

 

 

Jeg ved godt at der er mange ting der skal laves lige nu i haven. Men hvis man har de rigtige redskaber, så gør det arbejdet meget nemmere.  Jeg nyder faktisk denne tid, hvor haven trækker sig langsomt tilbage. Hvor nye ideer til havens bede opstår og ikke mindst hvor de lokale planteskoler besøges og bilen er tætpakket med nye planter.

 

Undskyld skat, der kommer nok jord ind i bilen – igen!