Forår i haven

Sådan laver du nemt dine egne pelargonier

Nu begynder alt det sjove, for gamle planter kan blive til mange nye planter! Vi kan så småt begynde at gå igang i haven og ikke mindst få styr på planterne i vindueskarmen. Der er faktisk meget man allerede selv kan gøre, fx. trænger de gamle planter i vindueskarmen til nyt frisk jord. Nå, men nok om det – tilbage til pelargonierne!

Det er nu de gamle pelargonier, som har overvintret i vindueskarmen, kan klippes ned. Følg bare denne to-do liste og du vil få mange lækre planter om et par måneder.

Der er forskellige måder man kan gøre det på, men denne virker for mig – så mon ikke også den virker for dig?

 

 

Sådan laver du dine egne Pelargonier

 

  • Klip 8-10 cm under bladpar på de gamle pelargonier du har. Fjern de nederste blade hvis der er nogle. Det virker brutalt, jeg ved det – men det er altså sådan du får et godt resultat. Du står nu med en stikling i hånden.

 

  • Gør en potte klar med spagnum, der på forhånd er vandet godt igennem. Lav et hul med en blyant i jorden, der er der stiklingen skal ned senere.

 

 

 

  • Stiklingen dypper jeg ned i en bøtte rod-danner, så der kommer hvidt pulver for enden af stilken på planten. Roddanner kan købes i gartnerier og på nettet. Det er ikke dyrt, da man bruger utrolig lidt af gangen, så en bøtte rækker til mange år.

 

  • Derefter stikker du forsigtigt stiklingen ned i hullet i potten og presser let sammen omkring stiklingen. Potten sættes i vindueskarmen igen.

 

  • Nu er der kun tålmodighed tilbage. Efter nogle uger har planten dannet rod og den vandes gennem hele processen som en ganske almindelig pelargonie.

 

 

Til maj kan de nye pelargonier komme ud i krukkerne på terrassen eller gives væk til vennerne. Man får jo aldrig for mange planter, vel? Det er i øvrigt samme fremgangsmåde man kan bruge på andre planter, fx. på den fine plante som hedder Vandrende Jøde.

God weekend – det er utroligt dejligt at komme igang igen!