Få flere planter i haven

En drøm af roser

Lige nu er roserne i haven så fantastiske! Jeg er fuldstændig vild med roser må jeg indrømme. Det har jeg nok egentlig altid været. Jeg syntes de er ret nemme og hvis man vælger sorter der remonterer – det betyder at roserne blomstrer flere gange – så får man utrolig meget glæde af dem hele sommeren. Vi har over 45 forskellige sorter sidst jeg optalte dem. Ja, her er tætpakket og det er lige præcis som jeg kan li det!

Da vi havde åben have, spurgte rigtige mange af gæsterne til hvordan jeg får roserne til at stå så flotte. Jeg har faktisk ikke tænkt over jeg gør noget særligt. Men når jeg besøger andres haver, kan jeg godt se mange er plaget af diverse sygdomme og lus. Det ses på især bladene.

 

 

Jeg tog en vigtig beslutning dengang jeg valgte at få mange roser i haven. De bliver sprøjtet gennem sæsonen med Rosmat og Calypso middel. Dette middel er dog ved at blive udfaset og mon ikke der kommer nye bedre produkter på markedet som er mere øko-venlige. Jeg håber det inderligt! For jeg ved at jeg ville blive ked af at se på syge roser, – så vil jeg faktisk hellere undvære dem i haven. Min erfaring er nemlig at det er den eneste måde at holde roserne sunde. Det er det som fungerer for mig. Jeg ved godt der er mange gamle tricks med sæbevand og diverse andre måder. Men det fungerer ikke for mig.

Er der nogle af jer der har god erfaring med andre måder at holde roserne sunde og raske på, så smid meget gerne en kommentar. Vi skal jo dele vores viden, ik?

Jeg har gennem årene holdt fast på min måde at holde roser nogenlunde sunde. Jeg vil så gerne dele min erfaring med jer. I håb om at mange af jer måske tør at begive jer ud i at få flere roser i haven igen. Denne gang uden at miste gnisten.

 

Opskriften til at få sunde roser

 

  • Fjern syge blade når du ser dem på roserne.
    Husk at tilgive dig selv, når du ikke når at fjerne bladene inden hele rosen er plaget af sygdom.

 

  • Sprøjt med Calypso og Rosmat begge er fra firmaet Bayer Garden – dette er altså ikke en reklame, blot et råd. Følg anvisningerne på flaskerne. Husk det er bedst at sprøjte morgen eller aften, når der ikke er udsigt til fuld sol eller regn. Bemærk: Calypso er på vej ud af markedet, mon ikke der kommer bedre produkter som er øko-venlige. Vi er mange der håber!

 

  • Sprøjt efter cirka 4 uger igen.

 

  • Giv dig lov til at få erfaring med dine roser. Husk det er ikke en konkurrence, så nyd processen.

 

  • Husk at gøde roserne løbende. Sidste gang man skal gøde roserne er i august måned.

 

 

Tro mig når jeg skriver at du når at opleve opture og ikke mindst nedture med dine planter. Smil og tag det hele med!

I disse dage bruger vi meget tid på terrassen og ikke mindst i haven. Vi forsøger at skrue tempoet ned, for det er jo nu man kan det. Det er så skønt at være i Danmark, når sommeren er så dejlig som den er lige nu. Min favorit sted lige nu er på terrassen eller i orangeriet eller…

Ja, det er faktisk svært at vælge…