Forår i haven

Kom godt igang med forspiring

Yes, endelig skal vi til at have jord under neglene igen! Det er en skøn tid med forårsfornemmelser og her hjemme bruger jeg rigtig meget tid på at tjekke om mine små frø udvikler sig som de skal. Jeg må indrømme det er en hamrende lang proces og her skal man virkelig smøge ærmerne op og væbne sig med tålmodighed. Men det er også en fantastisk tid!

Jeg er begyndt med at så tomatfrø, lidt sommerblomster og krydderurter – det var faktisk nogle gamle frø jeg havde i skabet fra sidste år, som jeg brugte. Nye frø skal selvfølgelig også købes og ligges i muld. Jeg er slet ikke færdig – jeg er faktisk bare lige begyndt og jeg elsker det.

Når man læser bag på frøbrevene kan man godt få en fornemmelse af, at det er nemt at så og at man bare smider frøene ned i noget jord. Men sandheden er, at det jo ikke altid er så let og det kommer næppe til at lykkedes, hvis man ikke ved hvad et frø har brug for. Der er nogle små fif, som er gode at kende i processen som jeg gerne vil dele med jer (bare rolig, så komplicerede er det heller ikke…)

 

 

Hvad kan man forspire i?

 

Man kan så frø i mange forskellige ting, fx. brugte vindrue/tomater bakker fra det lokale supermarked, bunden fra en mælkekarton eller også kan man indkøbe store forspiringsæt med varme og lys.

Det kommer an på temperament og erfaring. Husk man skal jo starte et sted og måske finder man ud af man elsker det med tiden? Det var sådan det udviklede sig for mig, i dag kan jeg sket ikke undvære spiringsprocessen.

Det eneste jeg fraråder er at bruge æggebakker og toiletruller til at så i. For de har det med at suge al vand til sig og det er jo noget frøet skal bruge i spireprocessen. Det er blot min erfaring – det har aldrig lykkedes for mig at bruge dem – men måske nogle af jer har haft mere succes med det?

Jeg har selv afprøvet rigtig mange forskellige spiresæt og i år har jeg lige taget et nyt stort sæt i brug og det er fra “Grow Camp” . Det har undervarme, LED-plantelys og virker til at være rigtig solidt. Jeg glæder mig til at se hvor hurtigt frøene spire, når nu der er det perfekte lys hen over dem.

 

 

8 små ting der er gode at vide

(og som jeg ville ønske jeg havde vidst, da jeg startede med at så frø)

 

Jord

Man skal bruge så-og prikle jord, når man skal forspire små frø – da det er jord der ikke er gødet og derfor er det perfekt til små spire. Hvis man fx. bruger almindelig krukkemuld vil det svitse de små spire, pga. gødningen i jorden. Så det er en rigtig dårlig ide at anvende gødet jord.

 

Perlite 

Jeg har gennem årene brugt produktet Perlite, som man kan købe ved gartnerierne i en lille pose eller på nettet i større poser. Jeg har købt en kæmpe sæk som jeg har brugt i flere år – men det er nok liiiiige i overkanten for de fleste!  Perlite er et jordforbedringsmiddel som man blander i så- og prikle jord. Jorden bliver let og luftig – og det er perfekt til at frøet kan spire. Det har også en anden perfekt egenskab, Perlite har en stor evne til at absorbere vand, dvs. risikoen for udtørring mindskes. Derfor anvender jeg altid dette når jeg skal spire frø.

 

Jorden skal være let og luftig

Man kan nemt have lyst til er at banke jorden på plads, når man putter jord i så-bakkerne. Det har jeg altid lyst til! Men det er en dårlig ide, for det gælder jo ikke om hvor meget jord man kan fylde i. Nej, jorden skal være let og luftig, så frøet nemt kan finde op til lyset. Derfor forsøg ikke at trykke/banke jorden på plads, når du fylder såbakkerne med så-og priklejord (som i øvrigt er blandet med Perlite). Forsøg at ligge jorden forsigtigt ned i plantebakken, selv om det ER svært…

 

Forstøver

Når frøet skal have vand er der mange der undervander, men jeg syntes det er langt bedre at bruge en forstøver, da det tvinger frøet til at komme op. Husk at forstøve med vand længe hver dag, der skal faktisk en del til – især hvis du bruger undervarme. Men jeg syntes det er hyggeligt at gå en tur med forstøveren. Når frøet begynder at spire og bliver til en lille plante – så skal planten over i en større potter og have jord med gødning i. Her plejer jeg at undervande og nu bruger jeg kun forstøveren engang imellem.

 

 

Lys

Sæt spirene i vindueskarmen eller køb plantelys. Jeg har set hvad plantelys kan gøre – det er ret vildt! Den eneste ulempe er et lyserødt/lilla lys på kontoret, men det må man jo leve med. Jeg kommer til at tænke på 80’er disko, måske det bare er min skøre hjerne?

 

Varme

Frøene skal have varme, så popper de nemmere ud af deres skal. Man kan købe varmemåtter, eller hvis man har gulvvarme et sted i huset/lejligheden kan man sætte plantebakkerne der om natten. Det første år jeg brugte undervarme, var jeg virkelig overrasket over hvor hurtigt det gik med at få frøene til at spire.

 

Frø

Den største fejl man kan lave er at så frøet for dybt (  bemærk jeg har selv gjort det 1000 gange!) Nogle frø er så små at de nærmest minder om støv, disse frø skal sås ovenpå jorden. Andre frø er store og skal have mere jord over sig. Derfor kik på frøet inden du ligger jord oven på det og husk så at tilgive dig selv når du kommer til at så frøet for dybt!

 

Kik til dem hver dag

Det kræver masser af tålmodighed – da du skal kikke til frøene hver dag. Men det er da også hyggeligt at give dem en omgang med forstøveren. Når det første frø spire – er man SÅ stolt. Det lyder fjollet, men det giver faktisk en ubeskrivelig glæde!

 

 

 

Vores hønsemadammer er i øvrigt begyndt at ligge æg, det betyder jo at foråret for alvor er på vej!

Behøves jeg at sige en æggemad med de her æg – smager fantastisk?

 

– Klem Maria