Den spiselige have, Efterår i haven

Vi høster i villahaven

hvornår sætter man tomater

Tomater, agurker, ananaskirsebær og chilier er lige nu varme og modne. Det er skønt at gå i haven for at hente mad og lige nu lever vi af salater hvor havens grøntsager indgår. Det arbejde man har haft siden frøet blev lagt i jorden i marts/april måned giver gevinst nu.

Det er faktisk nu at man allerede med fordel kan overveje hvilke frø man skal have næste år, for der er sikkert noget som fungerer bedre end andet! I år fik vi sået for mange chili, men det har været sjovt og vi har lært en masse om de forskellige chilier.

Vi har haft mange spændende tomatsorter og vores favorit er helt sikkert Orange Zebra Tomat. Så den får helt sikkert et par pladser i orangeriet til næste år. Derudover har de små tomatsorter Tiny Tim og Mini Bell været en succes, da de har stået i krukker rundt omkring i haven og været nemme at håndter. Vi spiser stadigvæk af sorten Mini Bell!

hoester

vi høster

vi høster

Chilierne har de smukkeste farver lige nu. De store chilier smager fantastisk på grillen, hvis man fylder dem med ost og en pølse og bagefter vikler bacon omkring chilien. De små chilier syltes og puttes på glas eller de bliver lavet til chilisalt. Tomaterne kommer i salaterne eller bruges til tomatsovs og puttes i fryseren.

Indimellem husker jeg at tage frø fra tomat- og chilierne, så jeg har frø til næste års planter. Det er faktisk utroligt hvor meget mad man kan producere i sin egen have, i et ganske almindelig villakvarter år efter år.

hoester5

vi-hoester

Det er også nu man skal huske at tage frø fra sommerblomsterne. Jeg har idag høstet frø fra Stolt Kavaler Cosmos, de står så flot lige nu, faktisk er de næsten 2 meter høje! Det er en meget nem sommerblomst og når først man en gang har købt en pose frø, så har man planter til resten af livet. Hvis man dog husker at tage frø hvert efterår…