Den spiselige have

Læg siveslanger og få en frodig køkkenhave

Annoncesamarbejde med FISKARS. I år er sommeren virkelig VARM og planterne trænger til vand. Det er utrolig svært at følge med, når man skal vande sidst på aftenen. Gid det ville regne – det er utroligt man kan ønske regn, ik? Der er simpelt hen for varmt til at planterne i bedene trives. Jeg har faktisk flere områder i haven hvor jeg har valgt at acceptere at de ikke er så grønne og frodige som de plejer – sådan er det bare i år. Mon ikke der er flere der har det sådan?

Men jeg har valgt at ligge mit fokus på det som trives, for der er da meget som bare gror og gror! Mine højbede trives rigtig godt i år, fordi jeg har lagt siveslanger.

Sidste år kæmpede jeg med at få mine højbede til være fyldt med lækre grønstager. Men i år trives grønsagerne utroligt meget. Sidste år drømte jeg om at gå ud og tage salat, sprøde rødbeder, lækre krydderurter og en squash engang imellem – med hen til vores udekøkken og tilberede maden der. Det kan jeg faktisk i år!

Det er en fuldstændig fantastisk fornemmelse.

 

 

Jeg ved at jeg kan hive lækre grøntsager op af jorden, fordi jeg har lagt siveslanger ud i mine højbede. Der er ingen tvivl om at de har reddet mig gennem en ultra tør periode med masser af sol. Jeg forstår slet ikke hvorfor jeg ikke har tænkt på det før – men sådan er det vel når man får en god ide som var bedre end den gamle?

Højbedene er uden tvivl en succes.

 

 

Siveslanger – hvordan gør man?

Jeg vil ikke undvære mine, da de har hjulpet mig med at knække koden. Faktisk var det ret simpelt at få dem lagt ind i højbedene. Nu får jeg sprøde grøntsager og så bliver det jo lidt mere sjovt. Faktisk meget mere sjovt!

Siveslangen har vi lagt ovenpå jorden i alle vores højbede og de er koblet på vandhanen. Vi har flere højbede og derfor er der koblet flere slanger sammen. Læg mærke til at vi har brugt 2 forskellige slags slanger, siveslangen er brugt i højbedene og den orange slange er brugt mellem højbedene. Den orange slange transportere vandet til siveslangen i højbedet.

Vi har har lavet hul i højbedene ( som er lavet af pallerammer) til slangerne, for at gøre det nemt og ikke mindst pænt.

 

 

 

Når vi vander gør vi det med omtanke.

Jeg har erfaring med at man ikke behøves at vande hver dag – også selv om sommeren er varm. Det er bedre at vande meget, end at vande lidt hver dag. Når man vander så gør det med andre ord ordentligt. I øvrigt giver siveslangen små dryp af vand og derfor optager jorden vandet meget bedre.

Når man vander med siveslanger, så tænder man bare for vandhanen.

Imens kan man jo selv gå en tur i haven eller sætte sig med benene oppe og nyde et godt glas rosé. Det sidste foretrækker jeg lige nu…

Siveslangen som jeg har brugt, finder du i øvrigt på FISKARS hjemmeside HER. Kobling til hanen finder du lige HER

 

 

Hvad er nemt at have i køkkenhaven?

Efter mange års erfaring har jeg nogle favoritter som jeg syntes du skal prøve næste år. Det er jo godt at starte med noget man får succes med! Jeg har afprøvet alverdens grøntsager og gjort mig nogle dyre erfaringer – det behøver du jo ikke…

 

Jeg anbefaler:

 

  • Spiselige violer – fordi de er smukke i køkkenhaven og pifter enhver salat op. Hvis du ikke kan få fat på dem i gartnerierne til foråret, så prøv at så dem selv. Det er billigt og ganske nemt.

 

  • Squash – de smager fantastisk og så er de nemme at dyrke. Køb dem som en plante til at sætte i køkkenhaven.

 

  • Rødbeder – smager godt i juicer og som ovnbagte. De er virkelig nemme at dyrke selv fra frø.

 

  • Salat – der findes SÅ mange sorter. Hvis du vil gøre det nemt for dig selv, så køb en bakke forspiret salat på det lokale gartneri. Så kan det næsten kun lykkedes.

 

  • Krydderurter – køb alle dem du kan komme i nærheden af og plant dem i køkkenhaven.

 

  • Tallerkensmækker (Tropaeolum Majus) – det er en smuk sommerblomst som man kan spise. Både blade og blomst. Den pifter enhver salat op og findes i mange farver.

 

Det behøves ikke at være mere kompliceret, vel?