Mad fra haven er hverdagslykke
Det er de små simple ting i livet som kan give smil på læben! Lige nu er det mad dyrket i min egen have, som gør at jeg føler en smule lykke – nærmest hver dag.
Jeg må stadigvæk nive mig i armen, når jeg går i haven for at tjekke op på de sidste rødbeder – spiselige sommerblomster – eller for den sags skyld squash! Favnen bliver stadigvæk fuld af lækker mad.
Åhhh det er lykke – selv om det er ret simpelt.
Jeg føler mig stærk, når jeg dyrker min egen mad i haven. Det var lidt svært til at starte med, men al begyndelse er jo svær. Når først man får erfaring med at dyrke sin egen mad, så bliver det ret nemt. Sådan var det for mig.
Det er utroligt SÅ glad i låget man kan blive, når man hiver en kæmpe rødbede op af jorden eller plukket en håndfuld gule tomater. Gule tomater som man vel og mærke selv har lavet, da man i marts måned stod med et microfrø i hånden…
Haven har givet mig – eller faktisk os en glæde og den syntes jeg at jeg skylder at dele med jer. I håb om at nogle af jer får samme glæde. Det er voldsomt fedt at trække sin første rødbede op af jorden – uden pis!
Det er det virkelig.
Måske bliver jeg bare overvældet over al den hverdagslykke jeg har haft i haven i de sidste mange måneder. Selv om jeg ved det ikke er helt slut. Jeg har i hvertfalde 6-7 kilo vindruer der venter på at blive plukket under min overdækket terrasse. 2 kilo tomater der venter på jeg kommer forbi og plukker dem. En del rødbeder der skal trækkes op af jorden.
Hønsene har valgt at ligge sig skruk, så derfor får vi ingen æg lige for tiden. Det er også helt okay. Vi har faktisk besluttet at få nyt større hønseslot i haven, så vi kan udvide antallet af høns. Lige nu har vi kun to smukke dværg Orpington høns tilbage og vi vil gerne have 5 høns. Jeg skal nok fortælle mere om vores nye hønseslot, når vi kommer tættere på projektet. Det bliver nemlig så godt.
Jov – det er sgu en fantastisk tid!
Hej Maria,
Jeg tænkte på om du har et tip til hvordan man kan bevare en god varme i drivhuset om vinteren, sådan at man fortsat kan få mad fra haven? 🙂 Jeg læste lige lidt op på det fra Havenyt her https://www.havenyt.dk/forum/drivhuset/19316.html men der er ikke rigtig nogen der synes at kunne blive enige 🙂
Kan du hjælpe?
vh
Mette
Hej Mette
Jeg har hørt mange prøve at varme deres drivhus op på forskellige måder – alt lige fra sterinlys til at pakke deres drivhus ind i bobbelplast. Mange har været uheldige fx. med sterinlys, det er en super ide til at tage nattefrosten, MEN MEN rigtig mange har sat ild til huset. Så det vil jeg ikke anbefale du anvender!
Varmekilder eks. petroliumsovne koster en del, jeg forsøgte engang selv at starte chilier op i mit eget orangeri i februar måned. Det blev dyrt! Derfor har jeg lært (på den hårde måde) at man skal huske at overveje hvorfor man gør det. Er det fordi man virkelig har brug for at hygge omkring projektet og det gør en glad i låget – så skal man gøre det. Man skal bare huske det kan komme til at koste en del eller måske være et kæmpe projekt der tager ens tid.
Jeg elsker faktisk årstiderne – det har jeg efterhånden lært.
Jeg opvarmer kun mit eget orangeri når jeg bruger det som leverum. Det er især når der er gæster på besøg. Ellers lader jeg det stå koldt.
Håber det gav dig et indspark til at komme videre med din havedrøm.
Kram Maria
Man bliver så lykkelig af at hente maden i haven! Jeg savner virkelig min store køkkenhave efter vi flyttede, og vi er så småt gået i gang med at anlægge en ny her på Ravnegård. Vi skyndte os at anskaffe tre høner, men vi har plads til flere, og til foråret udvider vi bestanden. Jeg kan godt forstå I gerne vil have flere høns, for det er rart med flow i æglægningen 🙂 Fortsat god høst, Maria! Sidste år høstede jeg masser af afgrøder i november, så der er nok også mere til dig ude i køkkenhaven.
Kh Nana
Hej Nana
Ja, man bliver så glad når man dyrker sin egen mad.
Det er dejligt at i er blevet vilde med at have høns i haven, jeg vil i hvertfalde ikke undvære mine.
Nu skal det nye hønseslot bare samles – så er alt godt!
Kram Maria